Vårsug 

Kropper som revner (sommer) 
Og alle lyver de 
Blå blomst 
Pust inn.

Så druknet solen (høst) 
Savn 
Munn 
Gammel høst 
Kjærlighetsdikt 
Overgang

Søvnlykke (vinter) 
Speilbildet 
Postludium 
Snart er vi ett 
I nord 

SKUM 
Kåserier og artikler
fra gratisavisen SKUM 
Fy 
Bås 
Gutteskrift
Kamprop (med bismak)

Bås

av Sten Morten Andersen

Jehovas Vitner feirer ikke jul og bursdager som skikkelige mennesker, men gjemmer seg bak sine gardiner når de ikke går til Rikets sal som de har bygget selv. Muslimer dreper forfattere og er redde for husdyr. Studenter er opptatte med å være fattige og synes at Universitas er en fin avis. 

Det er gøy å putte folk i bås. Det er dessuten høyst nødvendig. Vi trenger ikke huske alles attributter, bare hva slags type menneske de er. Noen er sorte. Noen er jenter.  Noen er født uten armer, og noen er født uten hode. Noen har hvite bukseseler.  Jaså, ja. Du er en av dem. 

Folk prøver kanskje heller ikke å forestille individer? Enten så er de av den typen der guttene bruker Natt og Dag-sponsede lakriskondomer, og jentene har islandsk action-pessar. Eller så er de avholdende, ”fordi det er den beste prevensjon.” Og enten så vet ikke folk hvordan man skrur på en mobiltelefon, eller så har de allerede sikret seg den nyeste typen Microsoft internettpistol og snakker flytende Java med den. Du som ikke er så gråvanlig at du går i ett med den forurensede Osloluften, mottar elektrosjokk på Gaustad for å bli kvitt depresjonene. (Elektrosjokk er forresten in.) Okay, jeg veit kanskje ikke hvor du bor, men jeg veit hvor jeg har deg. 

En behagelig måte å dele inn folk, er etter klær og utseende. De intellektuelle, Verv-inspirerte guttene er kortklippet, har kinnskjegg, og varm høyhalset genser under dressjakken. Jentene har stretchbukse og muunbuuts. Alle andre kan puttes i kategorien ”resten”. Ja, kanskje bortsett fra gutter som går med muunbuuts, de kan puttes i båsen ”usmakelig.” Gutter skal ikke gå med muunbuuts. I båsen ”usmakelig” går forresten også feite jenter med stretchbukser. 

Kategoriene krysser hverandre selvfølgelig til en viss grad. Kinnskjeggutter med lakriskondomer surfer med internettpistolene sine fra Gaustad, der de får elektrosjokk mot depresjonene, fordi både depresjoner og elektrosjokk er in. Muslimer som er redde for dyr men ikke for mobiltelefoner og pistoler, får elektrosjokk på Gaustad, fordi elektrosjokk er in. Jehovas vitner-gutter i muunbuuts får elektrosjokk på Gaustad, som straff for at de går med muunbuuts. Det samme får feite jenter i stretch. 

Her har vi muligens kommet frem til en fin måte å kategorisere alle mennesker på.  Enten er folk 1) gutter, eller så er de 2) jenter. Er de gutter, så går de enten 1.1) med muunbuuts, eller de går 1.2) uten muunbuuts. Går de uten muunbuuts, er det interessant å vite om de er 1.2.1) muslimer eller 1.2.2) ikke-muslimer. Jenter går enten 2.1) med stretchbukser, eller 2.2) uten stretchbukser. Går en jente med stretchbukser, er det relevant om hun er enten 2.1.1) feit, eller 2.1.2) tynn. 

For tiden er det best å være et menneske av typen 1.2.2), det vil si en ikke-muslimsk  gutt uten muunbuuts, eller en 2.1.2), det vil si en tynn jente med stretchbukse. 

Men uansett er det hipt å ta elektrosjokk. Lykke til!